Wat is 3D en wat kun je ermee?
De term 3D slaat op alles wat een drie dimensionale weergave heeft. Denk maar aan 3D beelden in de bioscoop. Maar de techniek staat nu eenmaal niet stil waarbij er nu een echt handig apparaat te verkrijgen is: de 3D printer. Zoals de naam al zegt is dit een printer die prints niet op een stuk papier maakt, maar een echte weergave van het object produceert.
Hoe werkt zo een 3D printer dan?
Een ieder die ooit een filmpje heeft gezien van een CNC machine die uit een blok metaal de fraaiste producten vervaardigd zal ongeveer een idee hebben hoe een 3D printer te werk gaat. Waar er bij een CNC machine al vooraf het materiaal aanwezig is in de vorm van een blok wordt bij een 3D printer deze juist gaandeweg het proces in de juiste vorm gegoten. Dit maakt het 3D print proces ook direct tot een heel nette manier van produceren omdat er helemaal geen restmaterialen blijven liggen.
Bij een 3D printer spuit een speciale kop gesmolten materiaal in een patroon dat door een computer wordt aangestuurd. Dit gebeurd heel secuur waardoor het mogelijk is exacte replicas te maken. Het gesmolten materiaal bepaalt ook het doel waarvoor het product kan worden vervaardigd. Zo zullen producten vervaardigd uit ABS veel robuuster zijn en kunnen ze best wel tegen hoge temperaturen. Voor eenvoudige modellen kan er echter worden gekozen uit PLA. Deze is wel zachter dan ABS, maar wel biologisch afbreekbaar en dus veel milieuvriendelijker.
Wat zijn de applicaties van zo een 3D printer?
3D printers zijn er nu ook beschikbaar voor gebruik in huis. Wel handig dus voor het uitprinten van een werkstuk of om er eens lekker mee te experimenteren. Zo kan je kleine onderdeeltjes zelf uitprinten en vervangen of zelf een puzzel uitprinten. Op het internet zijn er een heleboel fimpjes en websites te vinden die een heleboel leuke ideeen geven over het gebruik van zo een printer.
Vooral de kinderen zullen er veel plezier aan beleven. Het is namelijk ook mogelijk om hun eigen creaties om te zetten in een 3D format en dat uit te laten printen. Dit bevordert zeker ook hun creativiteit en zal ze urenlang bezighouden. Een van mijn betere vrienden is een loodgieter Hilversum, maar houdt ook enorm veel van 3D printers. Hij is een van de bedenkers van dit artikel.
3D printers komen in verschillende uitvoeringen waarbij er ook een keuze kan worden gemaakt uit de kwaliteit van de prints. Vergelijk het maar gerust met 2D printers waarbij de afdrukkwaliteit van een foto kan verschillen. Zo heb je 3D printers die figuren kunnen uitprinten waarin alle details in zichtbaar zijn, maar zijn er ook modellen waar dat niet zo is. Deze zijn ook de goedkopere modellen. Voor het gebruik in huis zijn deze zeker wel aan te raden omdat de details niet van belang zijn.
Een 3D printer werkt dus volgens hetzelfde principe als een normale printer met het grote verschil dat het af te drukken object daadwerkelijk een levensechte vorm krijgt. Heel handig voor het gebruik in werkstukken of er lekker mee te experimenteren.