FAQ

  • Wat is 3D-printen?

3D-printen is het geautomatiseerde proces van het bouwen van een driedimensionaal object door materiaal toe te voegen in plaats van materiaal weg te nemen (zoals bij boren of machinaal bewerken).

  • Hoe wordt een 3D-ontwerp uitgeprint?

Om een ​​3D-geprint object te maken, gebruikt u een “additief proces”. Het driedimensionale object wordt gemaakt door opeenvolgende lagen materiaal te leggen totdat het object is voltooid.

  • Wat zijn de voordelen van 3D-printen?

Zoals de meeste opkomende technologieën biedt 3D-afdrukken voordelen op veel gebieden. Deze omvatten verbeteringen op financieel, logistiek, gezondheidszorg, creatief en milieugebied.

Ten eerste maakt de technologie eindeloze aanpassingen mogelijk met betrekking tot ontwerp en materiaal. Een opmerkelijk voorbeeld van dit voordeel is in de gezondheidszorg. Complexe prothetische ledematen kunnen precies volgens individuele behoeften worden vervaardigd voor een veel lagere prijs.

Op het gebied van lucht- en ruimtevaart kunnen complexe onderdelen die veel tijd nodig hebben om te monteren, nu in één keer 3D worden afgedrukt. Dit versnelt de assemblagelijn en verlaagt de kosten van het eindproduct. Ook wordt massaproductie in hogere aantallen mogelijk gemaakt.

Met 3D-printen kunnen ontwerpers snel prototypen, wat uiteindelijk tijd bespaart in het ontwerpproces. Hierdoor kunnen nieuwe of verbeterde producten veel sneller op de markt komen dan met conventionele middelen.

3D-printers zijn draagbaar. Hiermee kunnen eindproducten of componenten waar en wanneer ze nodig zijn 3D worden afgedrukt en zo de voorraadbehoeften verminderen of elimineren. Satellieten zullen bijvoorbeeld in de toekomst hoogstwaarschijnlijk in de ruimte worden 3D afgedrukt.

Omdat 3D-printen gebruik maakt van het concept van het toevoegen van materiaal in plaats van het aftrekken van materiaal, laat het proces weinig tot geen afval na. Hoewel materialen die worden gebruikt in conventionele productiemethoden recyclebaar zijn, kost het recyclen van materialen geld dat kan worden bespaard met 3D-printing.

  • Wat kost een 3D-printer?

Prijzen variëren van ongeveer € 200 voor een zeer eenvoudige DIY 3D-printer tot enkele duizenden euro’s voor meer geavanceerde eenheden van hogere kwaliteit.

Industriële 3D-printers kunnen tot enkele honderdduizenden tot meer dan een miljoen euro kosten.

  • Welke is de beste 3D-modelleringssoftware die je kunt gebruiken?

Er is geen ‘beste’ 3D-modelleringssoftware. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen uniforme aanpak voor 3D-modellering. Het is gebleken dat er verschillende toepassingen zijn die elk weer verschillende ontwerpfuncties vereisen. Vandaar dat wij ook niet maar één enkele software gebruiken, maar meerdere van de meest populaire gebruiken om jou beter van dienst te kunnen zijn.

  • Ik heb geen ervaring met 3D-ontwerp, hoe kan ik mijn eigen model ontwerpen?

Je kunt dit leren door met meerdere 3D-modelleertools om te gaan. Het zijn er meerdere, dus kan wel enkele weken duren voordat je bekend met ze raakt. Het helemaal onder de knie hebben van de softwarepakketten kan een half jaar of soms langer duren.

Heb je misschien een idee voor een 3D-ontwerp, dan kun je ook bij ons terecht om het model tot leven te brengen. Dit wordt gedaan in de daarvoor geschikte programma’s. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via het contactformulier.